Ads



23 Οκτωβρίου 2014

ΓΛΑΡΟΙ-ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ «ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΣ»

Τηλεκατευθυνόμενοι γλάροι, θαύμα της νανοτεχνολογίας των Ισραηλινών, στην υπηρεσία του Κυπριακού Στρατού.


Σάτιρα: Παναγιώτης Τουμάσης

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Μια νέα εφεύρεση, η οποία αφορά σε ελαφριά συσκευή με ιμάντες ικανή να φορεθεί στο σώμα οποιουδήποτε πτηνού ανεξαρτήτως μεγέθους καθώς είναι εύκολα προσαρμόσιμη, βρίσκεται εδώ και ένα περίπου μήνα στο πολεμικό οπλοστάσιο της Κύπρου, έτοιμη να χρησιμοποιηθεί εναντίον των Τούρκων και, συγκεκριμένα, εναντίον του τουρκικού ερευνητικού βαθυσκάφους «Μπαρμπαρός», ώστε να αποθαρρύνει τους προκλητικούς κοινούς γείτονές μας από περαιτέρω αποθράσυνση.

Τι είναι αυτή η συσκευή

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα έξυπνο σύστημα χαλιναριών για πτηνά! Χωρίς έλικες, παρά μόνο με τον εξαναγκασμό της κεφαλής του πτηνού να κοιτάζει συνεχώς προς μία καθορισμένη κατεύθυνση ρυθμιζόμενη, και επαναρυθμιζόμενη όσες φορές απαιτηθεί σε περίπτωση αρχικής αστοχίας, μέσω ενός επίγειου, ή και επί πλωτής πλατφόρμας, τηλεχειριστηρίου.

Πώς λειτουργεί

Απλοϊκά αν περιγράψουμε τον μηχανισμό, μοιάζει πολύ με τις γνωστές μας τιράντες, αλλά αντί να εξικνούνται μόνο μέχρι τους ώμους, όπως συμβαίνει με τις ανθρώπινες, τούτες επεκτείνονται από τους ώμους του πτηνού μέχρι την αιχμαλώτιση του ράμφους του, δίχως όμως η θηλιά να εμποδίζει τη λειτουργία ανοίγματος και κλεισίματος του ράμφους ή των αναπνευστικών οδών. Ένα ειδικό «χαλινάρι» με προεντατήρες από τη μια και την άλλη πλευρά, αναγκάζει το πτηνό να στρέφει βίαια την κεφαλή του δεξιά ή αριστερά, σύμφωνα με τη βούληση του τηλεχειριστή της συσκευής. Έτσι, αποκτούμε πλήρη έλεγχο της πορείας του, το εξαναγκάζουμε, με άλλα λόγια, να πηγαίνει όπου εμείς τού ορίζουμε.

Η «βελτίωση» των Κυπρίων

Όπως αναφέραμε ήδη πιο πάνω, η εν λόγω εφεύρεση αποτελεί ευρεσιτεχνία του Ινστιτούτου Νανοτεχνολογίας του Ισραήλ (Ι.Ν.Ι.) και αναπτύχθηκε στα υπερσύγχρονα εργαστήρια της Ιερουσαλήμ από Ισραηλινούς κυρίως επιστήμονες και τεχνικούς. Ωστόσο, οι Κύπριοι πρόσθεσαν στη συσκευή μια εξόχως λειτουργική προσθήκη, τον ευρέως λεγόμενο «γαργαλιστήρα». Ο γαργαλιστήρας τοποθετείται κάτω από τις φτερούγες του πτηνού και ενεργοποιείται με το πάτημα ενός κουμπιού (κόκκινου στο χρώμα) από τον τηλεχειριστή του. Τώρα, πότε ενεργοποιείται αυτός ο γαργαλιστήρας; Μα, όταν το πτηνό, για τον άλφα ή βήτα λόγο, αρνείται να απελευθερώσει από τα πόδια του τη βόμβα που μεταφέρει. Αν, δηλαδή, δε ρίξει τη βόμβα την κατάλληλη στιγμή – εν προκειμένω, όταν θα υπερίπταται πάνω από το βαθυσκάφος «Μπαρμπαρός» – τότε αναλαμβάνει δράση ο γαργαλιστήρας και, φυσικά, η βόμβα ελευθερώνεται στο δευτερόλεπτο.

Get our toolbar!
comments powered by Disqus
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Η Πολιτική Σάτιρα στο F/B