Ads



26 Μαΐου 2012

Real Money: «Πολύ ακριβή η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ»


Με τον παραπάνω τίτλο, η Real Money, οικονομικό ένθετο της εφημερίδας Real News, φιλοξενεί μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Πιέρ-Κάρλο Παντοάν, αναπληρωτή γενικού γραμματέα του ΟΟΣΑ. Και στον υπότιτλο αναφέρει: «Κοστίζει περισσότερο από την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. Ωστόσο, πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις για να γίνει βιώσιμη η οικονομία σας».

Αναλυτικά:

«Το κόστος της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είναι μεγαλύτερο σε σχέση με το κόστος παραμονής της», τονίζει σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στη Real money ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Πιέρ-Κάρλο Παντοάν. Τονίζει, όμως, ότι «σήμερα ο κίνδυνος αποπομπής της χώρας από την ευρωζώνη είναι μεγαλύτερος σε σχέση με έξι μήνες πριν».

Ο ιταλός οικονομολόγος, χωρίς περιστροφές, συστήνει στην Αθήνα να προχωρήσει άμεσα και χωρίς υπεκφυγές στις ριζικές μεταρρυθμίσεις – είτε εντός είτε εκτός ευρωζώνης – με αιχμή την πάταξη της φοροδιαφυγής και την αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης, με έμφαση στην παραγωγή και τις εξαγωγές. «Η Ελλάδα ήταν αργή στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, τις οποίες είχε συμφωνήσει με την τρόικα. Έτσι, τα οφέλη από αυτές δεν έγιναν ορατά και η στήριξη για την υλοποίησή τους έχει ξεθωριάσει», αναφέρει και προσθέτει: «Ωστόσο, και η αντίδραση των ευρωπαίων εταίρων ήταν, μερικές φορές, πίσω από τις εξελίξεις»…

Εκτιμά, επίσης, ότι η ευρωζώνη δεν θα διαλυθεί και τονίζει πως ήρθε η ώρα «η ανάπτυξη να μπει σε περίοπτη θέση». Κάνει λόγο για την ανάγκη σταδιακής εισαγωγής των ευρωομολόγων, αλλά «τα ευρωομόλογα δεν πρέπει να θεωρηθούν τρόπος για να αποφευχθούν η δημοσιονομική εξυγίανση και η δημοσιονομική πειθαρχία», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι στην εξαμηνιαία έκθεση του ΟΟΣΑ, που είδε το φως της δημοσιότητας στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, παρουσιάζεται μια άκρως ζοφερή εικόνα για την πορεία της ευρωζώνης, εξαιτίας της αυστηρής λιτότητας.

Διαβάστε περισσότερα στην Real News που κυκλοφορεί

comments powered by Disqus
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Η Πολιτική Σάτιρα στο F/B