Ads



10 Οκτωβρίου 2012

Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο: ΠΩΛΕΙΤΑΙ ή ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ;


Το ελληνικό Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο υπήρξε για πολλά χρόνια μια από τις πιο επιτυχημένες Τράπεζες όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και διεθνώς.

Τα γενεσιουργά αίτια της επιτυχίας μπορούν να ανεβρεθούν, αφενός στην εύρυθμη, τίμια και κατανοητή για τον απλό πολίτη λειτουργία του και αφετέρου στην σχεδόν πάντα μικρή (και συνειδητοποιημένη) πελατεία του.


Δεν πήγαινες στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, άμα δεν γνώριζες. Θα έπρεπε να έχεις το μυαλό του …φιλοτελιστή για να πας. Οι άλλες Τράπεζες, με τα φανταχτερά ονόματά τους και τα πολυδιαφημισμένα προγράμματά τους ήταν για σένα. Εκτός αν κάποιος – στο μιλητό – σού έλεγε ένα-δυο πράγματα για εκείνον τον αθόρυβο γίγαντα, που σέβεται το λειτούργημά του.

Αλλά, και οι εργαζόμενοι στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, σε εξυπηρετούσαν διαφορετικά. Ένιωθες σαν να μπήκες στο σπίτι σου, στην κυριολεξία! Ένας ήρεμος άνεμος έπνεε σ’ όλα τα υποκαταστήματα. Θα τον παρομοίαζες με τη σιγουριά και τη δύναμη που αποπνέει σήμερα η Ε.Ρ.Τ. Κανένας δεν προσπαθούσε να σε δελεάσει οδηγώντας σε, σε περιττά έξοδα κι επιβαρύνσεις.

Τα προγράμματα ήταν απλά, οι τόκοι των καταθέσεων οι μεγαλύτεροι δυνατοί, ενώ στον αντίποδα, οι τόκοι των δανείων οι μικρότεροι δυνατοί. Συνεπώς, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο μιλούσε απόλυτα τη δική σου γλώσσα. Ιδού ο λόγος, λοιπόν, που ελάχιστοι το διαφήμιζαν. Αν η πελατεία του πλήθαινε, ήταν βέβαιο ότι θα αμβλύνονταν ποιοτικά οι υπηρεσίες του.

Σήμερα, το ελληνικό Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ορισμένοι εγκέφαλοι της συμφοράς προσπαθούν με δόλιο τρόπο να το πουλήσουν… (Να το ιδιωτικοποιήσουν – λένε αυτοί – μα περί ξεπουλήματος πρόκειται ή, στην αργκό, «σκοτώματος»). Και το δυσφημούν πρώτα, ώστε να χάσει σε αξία… Οι υπάλληλοι ανθίστανται σθεναρά. Θεωρούν – και έχουν δίκιο – πως αν συμβεί κάτι τέτοιο:

  • Τετέλεσται η απλότητα.
  • Τετέλεσται η σοβαρότητα.
  • Τετέλεσται η προσήνεια.
  • Τετέλεσται, το πραγματικό, εύκολα συγκρίσιμο και χειροπιαστό όφελος για τον πελάτη.
  • Τετέλεσται η επιτέλεση κοινωνικού σκοπού.

Αυτά τα λίγα από εμάς. Τα υπόλοιπα μπορείτε να τα διαβάσετε στο καλαίσθητο έντυπο του Σωματείου των Εργαζομένων, που θα βρείτε στα κατά τόπους υποκαταστήματα και του οποίου το εξώφυλλο αποτυπώνει η άνω εικόνα.

Get our toolbar!
comments powered by Disqus
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Η Πολιτική Σάτιρα στο F/B