Ads



5 Νοεμβρίου 2012

Όλη η αλήθεια για το Ταμείο των Δημοσιογράφων (Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π.)


Γράφει ο Παναγιώτης Τουμάσης

Χτες το μεσημέρι, στον Real FM, ο Κώστας Χαρδαβέλας στην εκπομπή του, έκανε λόγο για το εύρωστο Ταμείο των Δημοσιογράφων.

Πιο συγκεκριμένα, είπε τα εξής:

  • Το Ταμείο μας είναι ένα υγιές Ταμείο. Θα είναι μεγάλο λάθος να το εντάξουν στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Όποιο Ταμείο εντάχθηκε σ’ αυτόν τον Οργανισμό, διαλύθηκε!
  • Εμείς οι δημοσιογράφοι στηρίζουμε το Ταμείο μας, με τα δικά μας λεφτά. Πληρώνουμε μια ζωή για να απολαμβάνουμε τις καλές συντάξεις που μάς παρέχει. Σε πολλούς συναδέλφους, οι εισφορές για την ασφάλισή τους φτάνουν μέχρι και το 45% του μισθού τους.
  • Το προεδρείο του Ταμείου μας είναι αιρετό. Εκλέγεται από εμάς τους ίδιους και κάθε τέσσερα χρόνια το αλλάζουμε αν δεν κάνει καλά τη δουλειά του. Όλα λειτουργούν θαυμάσια στο Ταμείο μας και δεν δεχόμαστε επ’ ουδενί να ενταχτούμε στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Όμως, στον λόγο υπάρχει αντίλογος. Και επειδή οι δημοσιογράφοι δεν πρόκειται να σάς τον πουν, φίλες και φίλοι, ακούστε τι αληθινά συμβαίνει:

  • Το Ταμείο των δημοσιογράφων είναι πράγματι ένα υγιές Ταμείο. Κι αν ενταχθεί στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. είναι αλήθεια ότι θα επωμιστεί χρέη άλλων Ταμείων και είτε θα διαλυθεί είτε θα παραπαίει!
  • Πώς όμως, ο Κώστας Χαρδαβέλας λέει ότι οι δημοσιογράφοι στηρίζουν το Ταμείο τους, με τα δικά τους λεφτά; Μήπως οι υπόλοιποι πολίτες – που έχουμε άλλα Ταμεία – δεν τα στηρίζουμε με τα δικά μας λεφτά; Γιατί έχει τόσο ανεπτυγμένη την αίσθηση περί ιδιοκτησίας του Ταμείου αυτού; Επειδή το πληρώνουνε μια ζωή; Μα, αποτελούν εξαίρεση; Μήπως επειδή οι εισφορές τους για την ασφάλισή τους φτάνουν μέχρι και το 45% του μισθού τους; Το θέλουν και το κάνουν!
  • Το προεδρείο του Ταμείου των Δημοσιογράφων είναι όντως αιρετό. Σε αντίθεση με των άλλων πολιτών που ΔΕΝ είναι αιρετά τα προεδρεία τους. Είναι δοτά! Αλλά, επίσης, συμβαίνει και το εξής: Τα Ταμεία του κοσμάκη είναι υποχρεωτικά. Δεν έχεις δηλαδή το δικαίωμα να μην ασφαλιστείς. Ασφαλίζεσαι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ και πληρώνεις τις εισφορές σου πάλι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ.

Καταλήγουμε, λοιπόν, στο ακόλουθο συμπέρασμα:

Οι δημοσιογράφοι απολάμβαναν προνομίων, ανέκαθεν. Έχουν ένα Ταμείο καλύτερο από των υπολοίπων, απλούστατα γιατί τούς επιτράπηκε να το έχουν. Το έκαναν δικό τους βιλαέτι, απλούστατα γιατί τούς επιτράπηκε να το κάνουν. Το καλοδιοικούν βέβαια και τούτο δεν μπορεί να το αρνηθεί κανείς. Ωστόσο, γιατί όλοι οι υπόλοιποι πολίτες να είμαστε αναγκασμένοι να εντασσόμαστε σε υπερχρεωμένα και λεηλατημένα (από τις εκάστοτε κυβερνήσεις) Ταμεία και αυτοί όχι;

Γιατί δεν μας αφήνουν κι εμάς ελεύθερους να διαλέξουμε εάν επιθυμούμε να ασφαλιστούμε και σε ποιο Ταμείο; Δεν είναι καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάτι τέτοιο; Και, τέλος, μην νομιστεί ότι καταφερόμαστε εναντίον των δημοσιογράφων και του Ταμείου τους. Συμφωνούμε και επαυξάνουμε, να έχουν οι άνθρωποι ένα υγιές Ταμείο – αλίμονο τώρα… Αλλά θέλουμε και απαιτούμε και εμείς οι υπόλοιποι το ίδιο.

Τι είμαστε, δηλαδή; Δεν κατάλαβα!... Πληβείοι;

Get our toolbar!
comments powered by Disqus
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Η Πολιτική Σάτιρα στο F/B