Γράφει ο Παναγιώτης Τουμάσης
Και ξαφνικά, το πνιγηρό νέφος της αιθαλομίχλης παλαιότερων δεκαετιών (’50, ’60, ’70), επέστρεψε πάνω στις μεγαλουπόλεις μας. Πού όμως οφείλεται και πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι;
Λοιπόν, κατά κύριο λόγο οφείλεται στην πετρελαιοκίνηση. Η οποία επιτράπηκε μεν εσχάτως, αλλά χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια σοβαρή μελέτη για το περιβάλλον. Συμβάλλει σημαντικά προς τούτο και η παλαιότητα πολλών οχημάτων, π.χ. λεωφορείων, τα οποία σηκώνουν σύννεφο καυσαερίων. Έτσι, όταν μετακινούμαστε στις πόλεις έχουμε πλέον μια αίσθηση καψίματος στην αναπνοή και δυσφορίας.
Κατά δεύτερο λόγο οφείλεται στην καύση των ξύλων για τη θέρμανση. Περισσότερο φιλική προς τον άνθρωπο ξυλεία θεωρούνται η οξιά και η ελιά. Διατίθενται, ωστόσο, στο εμπόριο, πολλά ακατάλληλα και φοβερά καρκινογόνα υλικά, π.χ. ξύλα που προέρχονται από παλαιά έπιπλα (κυρίως λόγω των βερνικιών που έχουν χρησιμοποιηθεί) ή πέλετ που δημιουργήθηκε (ακόμα και στις γνωστές πέλετ μηχανές που μπορεί κανείς να προμηθευτεί εύκολα και να έχει στο σπίτι του) από ξυλεία επιβαρυμένη με ραδιενεργά υλικά, π.χ. Καίσιο. (Ανακαλύφθηκαν και κατασχέθηκαν τόνοι τέτοιου πέλετ προερχόμενοι από την Ουκρανία).
Κίνδυνος-θάνατος είναι τα τζάκια, όταν λειτουργούν σε χώρους μη αεριζόμενους. Δυστυχώς, σήμερα, τα σύγχρονα κουφώματα κλείνουν αεροστεγώς και δεν αφήνουν τον αέρα να εισχωρεί στο χώρο μας. Έτσι, εισπνέουμε το άκρως επικίνδυνο μονοξείδιο του άνθρακα το οποίο σε δηλητηριάζει σιγά-σιγά χωρίς να το καταλαβαίνεις. Έχουν πεθάνει άνθρωποι απ’ αυτό! Και, βέβαια, υπάρχουν τρεις τύποι τζακιών:
- Το απλό, με τα πυρότουβλα, που έχει μόλις 15% απόδοση.
- Το μαντεμένιο, με 35% απόδοση. Και,
- Το ενεργειακό, με πάνω από 70% απόδοση και άρα, πιο συμφέρον, αρκεί να διαθέτεις τα χρήματα να το κατασκευάσεις εξαρχής. Ή έστω, να εγκριθεί από το κράτος κάποιο βοήθημα για να μετασκευαστούν τα ήδη υπάρχοντα τζάκια σε ενεργειακά…
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:
- Να χρησιμοποιούμε πάντα ενεργειακό τζάκι, να καίμε μόνο οξιά ή ελιά (και να σιγουρευόμαστε ότι αυτό το είδος του ξύλου αγοράσαμε από τον έμπορο και δεν μας γέλασε).
- Να αποσυρθούν οι στόλοι των πετρελαιοκίνητων λεωφορείων που ρυπαίνουν λόγω αδυναμίας να συντηρήσουν-εκσυγχρονίσουν τους κινητήρες τους.
- Να αγοράζουμε αυτοκίνητα φιλικά στο περιβάλλον με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές.
- Να αισιοδοξούμε ότι σύντομα θα αλλάξουν τα πράγματα και θα αντιστραφούν οι όροι της θανατηφόρας και πρωτόγνωρης αυτής κρίσης… Και τέλος,