Ads



30 Ιανουαρίου 2013

Η συμφωνία μας με το Κατάρ


Γράφει ο Παναγιώτης Τουμάσης

Οι Καταριανοί – κατά το προσφιλές τους πρότυπο το οποίο έχουν εφαρμόσει με επιτυχία και σε άλλες χώρες, π.χ. Ιταλία – για να προχωρήσουν σε επενδύσεις στην Ελλάδα, ζήτησαν από τον Έλληνα πρωθυπουργό και τελικά συμφώνησαν τα εξής:
  1. ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ένα κοινό ταμείο των δύο χωρών, ένας «κουμπαράς», όπου θα αποταμιευτούν 2 δισ. ευρώ. 1 δισ. από την Ελλάδα και ένα δισ. από το Κατάρ. Επειδή όμως εμείς δεν διαθέτουμε αυτόν τον καιρό ολόκληρο το ποσό, προκρίθηκε η λύση το ποσό αυτό να είναι άυλο, δηλαδή απλά ονομαστικής αξίας, και να υλοποιείται σε ρευστό κάθε φορά που θα γίνεται κάποια επένδυση. Το ίδιο, φυσικά, ισχύει και για τους Καταριανούς. Δηλαδή, θα φέρνουν το συνάλλαγμα από τη χώρα τους μόνο όταν θα υπάρχει κάποια συγκεκριμένη επένδυση και άμεσα θα το επενδύουν, από κοινού πάντα και κατά ίσο μέρος με εμάς.
  2. ΝΑ ΣΥΝΑΠΟΦΑΣΙΖΟΝΤΑΙ ύστερα από συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, διατηρώντας απεριόριστο βέτο η κάθε πλευρά, ποιες επενδύσεις θα γίνονται και ποιες όχι. Σημειωτέον εδώ ότι, μιλάμε για επενδύσεις αποκλειστικά εντός της χώρας μας – ή και στην Ε.Ε. αλλά επ’ ουδενί sui generis, μα κατ’ επέκταση των εδώ δικαιοπραξιών – και όχι πάντως και με κανέναν τρόπο, στο Κατάρ.
  3. ΝΑ ΠΑΡΑΚΑΜΦΘΕΙ η γραφειοκρατία και, κυρίως, να καταργηθούν οι κάθε λογής Διαγωνισμοί, με τις χρονοβόρες διαδικασίες και τον γνωστό νομοπρακτικό μηχανισμό τους (προμήθειες-μεσάζοντες-προσφορές-ΑΣΕΠ κ.λπ.).
Τούτα τα τρία τόσο απλά πράγματα υπογράφηκαν. Ούτε ψιλά γράμματα, ούτε περιπλοκές.

Ωστόσο, δεν χρειάζεται να είναι κανείς επιχειρηματίας για να καταλάβει πόσο έξυπνη είναι αυτή η συμφωνία. Ιδίως, λαμβάνοντας υπόψη τη ζοφερή οικονομική εικόνα της πατρίδας μας και τις νοητές (κι αυτονόητες) γραμμές για το πού οδηγούμαστε. Εύκολα, λοιπόν, γίνεται φανερό πως, ο «θησαυρός» αυτός, στην πράξη, μέλλει να αποδειχτεί, «σχεδόν άνθρακες»…

Αλλά, τι περιμένεις από έναν επιτυχημένο πιτσαδόρο των Η.Π.Α., όπως κατά δήλωσή του – σε εκπομπή του Enikos.gr – έχει διατελέσει ο Αντώνης Σαμαράς…

Get our toolbar!
comments powered by Disqus
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Η Πολιτική Σάτιρα στο F/B