Ads



28 Απριλίου 2013

EYES WIDE SHUT


Γράφει ο Παναγιώτης Τουμάσης

Κι έρχεται Πάσχα… Κυριακή των Βαΐων στην Ελλάδα των Παθών (λόγω του Μνημονίου). Το ανέκδοτο που κυκλοφορεί στην πιάτσα: «Την Ανάσταση, την είδε κανείς»;

Η αντιτρομοκρατική των Η.Π.Α. αναζητεί ένα άτομο φανατικό μουσουλμάνο που λέγεται ότι έκανε «πλύση εγκεφάλου» στα δυο αδέρφια Τσετσένους που αιματοκύλησαν τον Μαραθώνιο της Βοστώνης. Είχε μάλιστα τόση πειθώ αυτός ο άνθρωπος, ώστε η μάνα των τρομοκρατών δήλωσε: «Πρόκειται για έναν πολύ καλό άνθρωπο. Κυριολεκτικά μάς άνοιξε τα μάτια».

Όσο εγώ θα ξαναδώ την Αναστασία – μια παλιά μου συνάδελφο, ξανθιά και ποθητή, όταν δούλευα τηλεφωνητής – άλλο τόσο ο λαός θα δει την Ανάσταση.

Τι ανοιχτομάτηδες αυτοί οι έμποροι! Μιλάμε για το εμπόριο και το παραεμπόριο που αναπτύσσεται γύρωθεν των θρησκειών. Πας στον φούρνο της γειτονιάς σου ν’ αγοράσεις ένα πρόσφορο (για τις ψυχές, λένε). «Πόσο κάνει;» ρωτάς. Ακούς μια τιμή υπερβολική. Μια ψίχα ψωμί όλο κι όλο, να κοστίζει πανάκριβα.

Στα μοναστήρια πουλάνε μπουκαλάκια να βάλεις το αγιασμένο νερό που η Ε.ΥΔ.Α.Π. στέλνει στις βρύσες του ιερού εκείνου χώρου. Τις εικόνες που θ’ αγοράσεις τις έχει λειτουργήσει ο ηγούμενος. Το τίμιο ξύλο είναι τίμιο ξύλο και δεν έχουν ξύσει όλα τα δέντρα της Πεντέλης για να στα πουλήσουν εσένα.

Πληρώνεις λίγο ακριβά, αλλά τι να κάνουμε;

Έγραψα έναν ύμνο κάποτε για κάποιον άγιο που – είπαν – αγίασε. Αν είχα το μυαλό να τον σκάλιζα πάνω σε μικρά πλακίδια ξύλου (ή πέτρας) και τον πουλούσα σε πάγκο έξω από κάποιον ναό, θα θησαύριζα!

Το θεσμό του Νονού, πού τον βάζεις; Ο νονός είναι συνήθως φίλος με τον πατέρα του μπόμπιρα. Αλλά πάντα αποτελεί στο τέλος επιλογή της γυναίκας του! Ναι, ο άντρας θέλει τον φίλο του για κουμπάρο, η γυναίκα του τα λεφτά! «Είναι πλούσιος ο νονός και σού φέρνει δώρα», καυχιέται η μητέρα στον μπόμπιρα.

Έτσι δηλητηριάζεται κι η φιλία με τον φίλο σου. Βάφτισες παιδί; Τέλειωσες! Σε κοιτάζουν στην τσέπη.

Η ψυχή του παιδιού είναι σαν το σφουγγάρι. Πάντα υπάρχει ένας βαθιά θρησκευόμενος θείος, γείτονας, φίλος της οικογένειας. Χαίρει εκτίμησης στο σόι. Θα σε πιάσει από το χέρι, θα σε πάει βόλτα στη λιακάδα, θα σού μιλήσει, θα σού μιλήσει, θα σού μιλήσει… Πόσο πια ο εγκέφαλός σου θ’ αντισταθεί;

Τα παιδιά έχουν ιδιαίτερα ανεπτυγμένη τη μυστηριακή θεώρηση του σύμπαντα κόσμου. Πιο πολύ από τους ενήλικους. Εγώ, είχα τον θείο μου τον Θανάση. Και τα μάτια σφιχτά κλειστά, χρόνια και χρόνια…

Καλό Πάσχα, φίλες και φίλοι. Να μας έχει ο Θεός καλά και να ελευθερώσουμε την πατρίδα!

Get our toolbar!
comments powered by Disqus
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Η Πολιτική Σάτιρα στο F/B