Ads



23 Μαΐου 2013

«Έφυγε» ο Ζορζ Μουστακί


Συγκίνηση επικρατεί για τον Γάλλο ερμηνευτή-τραγουδοποιό Georges Moustaki, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών. Ήταν ο στιχουργός της μεγάλης επιτυχίας της Edith Piaf «Milord» που συγκλόνισε τη Γαλλία, ενώ ανέβηκε στην πρώτη θέση στη Γερμανία το 1960, καθώς και σε πολλές άλλες χώρες.

Φημισμένος για τα απλά, ρομαντικά τραγούδια του που συχνά τραγουδούσε ο ίδιος, ο Moustaki έγραψε στίχους και μουσική για πολλούς Γάλλους τραγουδιστές, συμπεριλαμβανομένων των Yves Montand, Juliette Greco και Pia Colomba. Επίσης, τραγούδησε δικές του συνθέσεις και σε άλλες γλώσσες εκτός από την Γαλλική, και πιο συγκεκριμένα, στα Ιταλικά, Ελληνικά, Πορτογαλικά, Ισπανικά, Αγγλικά και Αραβικά.

Η Γαλλίδα τραγουδίστρια Juliette Greco στον ύστατο χαιρετισμό της, την Πέμπτη, δήλωσε: «Ήταν ένας “έξω καρδιά” άνθρωπος, ένας τζέντλεμαν, ένας ωραίος τύπος». Για να συμπληρώσει στη συνέχεια: «Πρόσεχε πάντα την λεπτομέρεια και τον χαρακτήριζε μια απέραντη πραότητα – και, φυσικά, υπήρξε μεγάλο ταλέντο».

Ο παραγωγός του Moustaki στο Παρίσι, ενημέρωσε τους εκπροσώπους του τύπου πως ο καλλιτέχνης πέθανε στο σπίτι του στην Nice τα ξημερώματα της Πέμπτης, ύστερα από μακρά ασθένεια. Η κηδεία του θα γίνει την Δευτέρα στο κοιμητήριο Pere Lachaise του Παρισιού.

Η γαλλική εφημερίδα Le Figaro αποκαλεί τον Moustaki «ασυνήθιστο καλλιτέχνη», ενώ η Γαλλίδα υπουργός Πολιτισμού, Aurelie Filippetti, έγραψε στην προσωπική της σελίδα στο Twitter ότι ήταν «ένας αφοσιωμένος και ολοκληρωμένος δημιουργός με πίστη στις ανθρώπινες αξίες και μεγάλος ποιητής».


Ο Moustaki σε συνέντευξή του που έδωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL τον περασμένο Δεκέμβριο, ανέφερε πως θα ήθελε να ταφεί στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, την πόλη που γεννήθηκε το 1934: «Υπάρχει ένα κοιμητήριο, όπου ενταφιάζονται ελεύθεροι πνευματικά άνθρωποι και εκεί θα επιθυμούσα να αναπαυτώ για την αιωνιότητα», είχε ο ίδιος πει.

Πηγή: DW.DE

Get our toolbar!
comments powered by Disqus
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Η Πολιτική Σάτιρα στο F/B