Ads



27 Σεπτεμβρίου 2009

Μια σοβαρή ανάλυση του σχεδίου 100 ημερών του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Τα στοιχεία προέρχονται από την επίσημη ιστοσελίδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ., στη διεύθυνση: http://www.pasok.gr/portal/resource/contentObject/id/bb0d1e5d-57af-41bf-abcb-b6cc366ec3e6. Πηγαίνετε να τα δείτε γρήγορα, γιατί μετά από την ανάλυση που κάνουμε, θα σπεύσουν να τα μαζέψουν...

Το σχέδιο εξόδου από την οικονομική κρίση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αναφέρεται σε τέσσερις βασικούς άξονες:

Το πρώτο μέτρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. λέει: Στήριξη του εισοδήματος για λόγους κοινωνικής συνοχής και ενίσχυσης της ζήτησης στην οικονομία, με αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό, ένα έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης, μέτρα προστασίας των δανειοληπτών και των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, καταπολέμηση της ακρίβειας, πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ για ένα χρόνο, ριζική φορολογική μεταρρύθμιση που προωθεί την αναδιανομή.

(Η γνώμη μας: Για να στηριχτεί το εισόδημα, πρέπει να δοθούν αυξήσεις στους μισθωτούς - και στον δημόσιο, και στον ιδιωτικό τομέα - καθώς επίσης να ακριβύνουν τα είδη που διατίθενται στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν τους εν λόγω μισθωτούς. Είναι δηλαδή σαν το οικοσύστημα γάτες-ποντίκια. Όταν τα ποντίκια αυξάνονται σε αριθμό, αυξάνονται και οι γάτες, διότι βρίσκουν τροφή. Όταν μειώνονται επειδή έγιναν τροφή των γατών, και οι γάτες λιγοστεύουν. Καταλάβατε τι συμβαίνει; Θα πηγαίνουμε να ψωνίσουμε και θα πληρώνουμε πιο ακριβά τα προϊόντα, επειδή η επιχείρηση θα απασχολεί μισθωτούς στους οποίους έχει κάνει αύξηση στο μισθό. Φαύλος κύκλος... Τέλος, δεν αναφέρεται πουθενά πώς θα στηριχτούν τα εισοδήματα άλλων κατηγοριών επαγγελμάτων, πέραν των μισθωτών. Π.χ., οι ελεύθεροι επαγγελματίες ή οι αγρότες. Τι δηλαδή; Θα πάει ο Παπανδρέου να οργώσει, να τρυγήσει; Ή θα τούς επιτρέψει να πουλούν ακριβότερα τα προϊόντα τους, επεκτείνοντας ηλιθίως τον άνω φαύλο κύκλο;).

Το δεύτερο μέτρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., λέει: Αναθέρμανση της αγοράς και ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας, με την αύξηση των Δημοσίων Επενδύσεων, μέτρα για ένεση ρευστότητας στην αγορά, αλλαγή του ΤΕΙΡΕΣΙΑ και πρωτοβουλίες για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

(Η γνώμη μας: Αν η αύξηση των Δημοσίων Επενδύσεων παίζει τόσο καθοριστικό ρόλο ώστε να αναθερμάνει σε πρακτικό βαθμό την αγορά, τότε πέστε μου ποιος θα επενδύσει στο Δημόσιο του Παπανδρέου; Και γιατί ο σοβαρός επενδυτής να περιμένει τον Πανανδρέου να βγει κυβέρνηση, για να επενδύσει; Είναι τόσο πιο ευνοϊκό γι' αυτόν το σοσιαλιστικό μοντέλο, που δεν έκανε επενδύσεις νωρίτερα, με το καπιταλιστικό; Δηλαδή, ο επενδυτής θα εμπιστευτεί την νέα κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. περισσότερο από την παλιά; Μα, μήπως τότε η νέα κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα πρέπει να "χαϊδέψει" τον επενδυτή αυτόν με καπιταλιστικά χάδια και φιλιά; Άλλος φαύλος κύκλος εδώ, Γιωργάκηηη!).

Το τρίτο μέτρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., λέει: Προστασία και ενίσχυση της απασχόλησης, με την επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη νέων ανέργων, αύξηση του επιδόματος ανεργίας, μέτρα για την προστασία των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, προγράμματα κοινωνικής εργασίας.

(Η γνώμη μας: Απ' ό,τι διαφαίνεται, η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν προστάτεψε την απασχόληση. Και πράγματι, ίσως έχει δίκιο η πλευρά του ΠΑ.ΣΟ.Κ., καθώς η Πετραλιά γυρίζει άντερα! (Κοκορέτσι έχει κάνει το στομάχι μας). Αλλά θα 'ρθεί ο Βενιζέλος να τα φτιάξει καλύτερα, ε; Ας πούμε πως ναι... Επίσης, θα αυξηθούν τα επιδόματα στους ανέργους. Κι αυτό είναι πολύ καλό, με την επισήμανση πάντως ότι πολλοί θα τα επιδιώξουν, και επίσης πολλοί - μπορεί και όλοι - θα τα εξαντλήσουν μέχρι κεραίας, μην πηγαίνοντας νωρίτερα να βρουν άλλη εργασία. Γιατί, κορόιδα θα είναι να βρουν άλλη εργασία, αν το επίδομα ανεργίας αντιστοιχεί σε έναν μισθό; Επίσης, η κοινωνική εργασία τι θα είναι; Δουλειές με προοπτική ή δουλειές-ξεγελάστρες που θα περάσουν τα χρόνια και κάποτε όσοι τις κάνουν θα βρεθούν στο δρόμο; Όμως, για να είμαστε δίκαιοι, αυτά τα μέτρα δεν είναι κακά... Αλλά αναρωτιόμαστε: Δεν μπορούσε η Ν.Δ. να τα εφαρμόσει τόσον καιρό ή μήπως δεν ήταν δυνατόν να εφαρμοστούν εξαιτίας εξωγενών παραγόντων, π.χ. της οικονομικής κρίσης; Ξέρετε, αυτό που λέει ο Καραμανλής, ότι περνάμε την κρίση ηπιότερα από άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε., είναι αλήθεια και δεν το αμφισβήτησε πουθενά το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Για ψάξτε το, λίγο...).

Το τέταρτο μέτρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., λέει: Νοικοκύρεμα στα δημόσια οικονομικά με ριζικές τομές για την καταπολέμηση της σπατάλης και την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων με πλήρη αναδιάρθρωση της φορολογικής διοίκησης και των μηχανισμών ελέγχου.

(Η γνώμη μας: Όλοι θα έχετε δει χυμένο υδράργυρο, από θερμόμετρο που έσπασε. Πιάστε τον αν μπορείτε, και τότε θα πιάσετε και τη φοροδιαφυγή. Βρε φωστήρες, αν πιάσετε τους φοροφυγάδες, τότε θα αδρανήσουν πολλοί άνθρωποι και θα προτιμήσουν να ενισχύονται από τα πλούσια ταμεία ανεργίας που θα κάνετε, αντί να δουλεύουν με ελάχιστο κέρδος ή ακόμα-ακόμα και με ζημιά. Δεν ξέρετε ότι ένα μαγαζί που "δεν βγαίνει", πουλά στη ζούλα ακριβότερα και έτσι επιβιώνει; Θα το αναγκάσετε εσείς να πουλά σωστά; Πάει, το κλείσατε! Αυτό δεν το μάθατε ποτέ, ε;).

Συμπέρασμα: Αν η Ν.Δ. είχε διώξει και τον Τραγάκη, θα την ψηφίζαμε και με τα δυο μας χέρια.

Παναγιώτης Θ. Τουμάσης
comments powered by Disqus
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Η Πολιτική Σάτιρα στο F/B