Ads



31 Ιουλίου 2012

Στο κιόσκι της Μπρεξίζας - Μια ενδιαφέρουσα πρόταση εναλλακτικής οικονομίας


Διανύοντας τις τελευταίες μέρες της καλοκαιρινής μας ανάσας – ως γνωστό αύριο, 1η Αυγούστου, έχουμε εδώ στο «Πολιτική Σάτιρα!» την τελετή έναρξης της νέας μας περιόδου – κάναμε μια βραδινή επίσκεψη στην έκθεση βιβλίου της Νέας Μάκρης.

Ο καιρός ζεστός στην παραλία, τα φώτα πολλά, τα κιόσκια των Εκδοτικών Οίκων ανοιχτά περιμένοντας τους επίδοξους αγοραστές! Οι οποίοι (αγοραστές) λόγω της κρίσης, κυριολεκτικά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ. Και η κρίση ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ, αλλά με την δεύτερη σημασία της φράσης, που θα πει: «Δεν παίζεται»!

Πρώτο-πρώτο κιόσκι – αν ξεκινήσεις από την ανάποδη τελευταίο – η «ΜΠΡΕΞΙΖΑ»!... Εκεί, στο κιόσκι της «ΜΠΡΕΞΙΖΑΣ», συναντήσαμε τον κύριο Αχλάδη! Ο κύριος Αχλάδης, με ιδιαίτερη προθυμία μάς έδειξε τι εστί …αχλάδι. «Τι πουλάτε εσείς εδώ;» τον ρωτήσαμε αυστηρά για να μη φανούμε λιγούρηδες.

«Α, δεν πουλάμε κάτι! Είμαστε οι ΜΠΡΕΞΙΖΑ εμείς, το τοπικό δίκτυο εναλλακτικής οικονομίας».
«Άντε»!... Θαυμάσαμε.
«Αμέ»!... Συμφώνησε.
«Και τι κάνετε, δηλαδή, ακριβώς»;

Ο κύριος Αχλάδης τότε, αντί άλλης απάντησης μάς έδωσε ένα μικρό (μεγέθους Α3) φέιγ-βολάν, το οποίο αναφέρει τα εξής:

ΚΡΙΣΗ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ-ΑΝΕΡΓΙΑ
ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ;
Ναι, υπάρχει


ΔΙΚΤΥΟ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ «ΜΠΡΕΞΙΖΑ»

Βιώνουμε όλοι σήμερα μια κατάσταση πολλαπλής κρίσης. Κρίση οικονομική αλλά όχι μόνο. Κρίση επίσης πολιτική, κοινωνική, πολιτιστική, κρίση εντέλει επικοινωνίας. Τι κάνουμε όμως; Σταυρώνουμε τα χέρια και περιμένουμε να μας σώσουν κάποιοι από “το κακό που μας βρήκε” ή μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό;

Η δική μας απάντηση είναι ότι μπορούμε. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε μια προσπάθεια εναλλακτικής οικονομίας και κοινωνικής αλληλεγγύης. Μια απόπειρα να διαχειριστούμε την οικονομία, την επικοινωνία και τη ζωή μας ανεξάρτητα από τις δεσμεύσεις που επιβάλλουν οι “αγορές”.

Βρείτε μας εδώ: www.brexiza.gr
Επικοινωνήστε μαζί μας στο φόρουμ: epikoinonia.brexiza.gr
ή στο e-mail: info@brexiza.gr
Το πρόγραμμα το βρίσκετε εδώ: brexiza.dyndns.org/cyclos.

«Δηλαδή, δηλαδή, κύριε Αχλάδη μου, σύμφωνα με όσα γράφετε στο κείμενο αυτό, φαίνεται ότι ανταλλάσσετε προϊόντα»! Αναφωνήσαμε ένρινα (σαν Εφοριακοί) μόλις διαβάσαμε τα πολύ κατατοπιστικά παραπάνω…
«Το βρήκες, μάγκα μου! Είσαι σαΐνι»! (Ο Αχλάδης δεν μάσησε...).
«Και, για να ’χουμε καλό ρώτημα, κύριε Αχλάδη μου, εσείς τι βγάζετε; Υπάρχει κάποια συνδρομή που θα πρέπει να πληρώσει ο ενδιαφερόμενος»;
«Όχι δα!», έκανε συγκρατημένα θιγμένος ο Αχλάδης. «Εμείς κινούμαστε τελείως αφιλοκερδώς. Δεν πληρώνει κανείς καμία συνδρομή. Το κάνουμε για την ψυχή της μάνας μας»!
«Κι αν εγώ, κύριε Αχλάδη μου, ονομαζόμουνα φέρ’ ειπείν Πεπόνης, θα μπορούσαμε να ανταλλάξουμε και ρόλους, πέρα από προϊόντα, εδώ πέρα»;
«Ε;», σάστισε όψιμα εκείνος…

Πριν προλάβει να βρωμίσει το πράγμα, μαζέψαμε τα μπογαλάκια μας, τον αποχαιρετήσαμε και προχωρήσαμε στα επόμενα κιόσκια. (Στο τελευταίο κιόσκι αγοράσαμε και ένα κεχριμπαρένιο κομπολόγι, μόλις με δέκα ευρώ – λέτε να μας πιάσανε κώτσο;). Αργότερα, στο καλοκαιρινό μας σπιτάκι – το λέμε καλοκαιρινό διότι: α) Μένουμε εκεί το καλοκαίρι. β) Η στέγη μπάζει από παντού – ανοίξαμε το κομπιούτερ μας και τι να δούμε!... Η ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ!!!

Ναι, λατρεμένες ποθητές αναγνώστριες και αξιότιμοι σοβαροί αναγνώστες μας, γίναμε μέλη του «ΜΠΡΕΞΙΖΑ», του μεγαλύτερου δικτύου ανταλλαγής προϊόντων της Νέας Μάκρης! Η αίτησή μας έτυχε άμεσης αποδοχής!!!

Μια σημαντική λεπτομέρεια: Το ειδοποιητήριο μήνυμα της αποδοχής μας, το έστειλε κάποιος κύριος Παππάς. Ένεκα τούτου, εμείς τώρα αναζητούμε κάποιον κύριο Δεσπότη, προκειμένου να συντάξει και να αποστείλει στον κύριο Παππά την ευχαριστήρια απάντηση εκ μέρους μας. (Επίσης, διευκρινίζουμε ότι ο διάλογος που παραθέσαμε παραπάνω με τον κύριο Αχλάδη είναι απολύτως φανταστικός και εξυπηρετεί απλά τους λογοτεχνικούς σκοπούς μας, παρότι ο ίδιος ο κύριος Αχλάδης είναι υπαρκτό πρόσωπο και με αξιοσημείωτη ευγένεια μάς παρείχε προθυμότατα τις πληροφορίες που τού ζητήσαμε).

Καλή επιτυχία «ΜΠΡΕΞΙΖΑ»!!! Πέρα απ’ το χιούμορ – άλλωστε σατιρικό ιστολόγιο είμαστε – ευχόμαστε να ευοδωθούν οι προσπάθειές σας, γιατί πραγματικά την προσπάθειά σας την έχει ανάγκη ο τόπος (Ανατολική Αττική).

comments powered by Disqus
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Η Πολιτική Σάτιρα στο F/B