Ανησυχία σε όλη την Ευρώπη και κυρίως τη Γερμανία προκαλεί ο υπαρκτός κίνδυνος ακυβερνησίας στη Ρώμη. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η Ιταλία σήμερα προχώρησε σε δημοπρασία με σχεδόν διπλάσιο επιτόκιο.
Συγκεκριμένα, κατά τη σημερινή δημοπρασία εξάμηνων εντόκων, το επιτόκιο δανεισμού διαμορφώθηκε στο 1,237% έναντι 0,731% που ήταν στις 29 Ιανουαρίου, δηλαδή μόλις έναν μήνα πριν. Η Ιταλία άντλησε 8,75 δισ. ευρώ, αύριο όμως, υπάρχει νέα δημοπρασία που ο στόχος είναι να αντληθούν 6,5 δισ. σε 5ετή και 10ετή ομόλογα. Ήδη σήμερα τα επιτόκια των 10ετών έχουν ανέβει κατά 0,30 - 0,35% στα 4,75 - 4,80%.
«Δεν είστε Ελλάδα, η Ευρωζώνη δεν έχει το περιθώριο για ένα σενάριο ελληνικού τύπου στην Ιταλία», λέει σε ιταλική εφημερίδα ο αρμόδιος του γερμανικού κυβερνώντoς κόμματος για την εξωτερική πολιτική Φίλιπ Μίσφελντερ.
«Εσείς οι Ιταλοί δεν είστε Ελλάδα, είστε μέλος της G8 και κλειδί της νομισματικής ένωσης, γι’ αυτό η Ευρωζώνη δεν έχει το περιθώριο για νέες εκλογές σε εσάς», είπε ο Μίσφλεντερ στην Repubblica. Και πρόσθεσε: «Ένα σενάριο ελληνικού τύπου θα ήταν παράθυρο υπέρμετρης αβεβαιότητας».
Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Ρέσλερ δήλωσε σήμερα, Τρίτη, ότι «θα μπορούσε να φανταστεί ένα καλύτερο αποτέλεσμα για τα μεταρρυθμιστικά κόμματα στις ιταλικές εκλογές κι ότι ότι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης πρέπει να συνεχίσει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων».
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βέστερβέλε, ευχήθηκε η Ιταλία να αποκτήσει «σύντομα μία σταθερή κυβέρνηση για να συνεχίσει την πολιτική των μεταρρυθμίσεων» προς το συμφέρον ολόκληρης της Ευρώπης.
Φόβους για το ιταλικό αδιέξοδο εκφράζει η Μαδρίτη
Εξαιρετικά ανήσυχη μετά τα αποτελέσματα των ιταλικών εκλογών, η Ισπανία (σημ. Πολ.Σατ.: Ο Ραχόι και οι συν αυτώ – όχι τα αδέρφια μας οι Ισπανοί) φοβάται μετάδοση της νευρικότητας στις αγορές και ελπίζει ότι δεν θα διαρκέσει πολύ.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος παραδέχθηκε ότι υπάρχει μετάδοση της νευρικότητας στις αγορές, αλλά ότι ελπίζει ότι δεν θα διαρκέσει πολύ.
Ο ευρωπαϊκός Τύπος εκφράζει βαθειά ανησυχία για το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών, ενώ οι αγορές υποχωρούν ανήσυχες για την πολιτική παράλυση στην Ιταλία, τρίτη σε μέγεθος οικονομία της ευρωζώνης.
Πώς αντιδρά η Γαλλία
Τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στην Ιταλία δείχνουν πως οι ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να προσφέρουν στους ψηφοφόρους περισσότερες ελπίδες για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης ώστε να εξισορροπούνται τα επώδυνα μέτρα λιτότητας, τόνισε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.
Μιλώντας στην Euro Zone Summit που οργανώνει το Ρόιτερς, ο Μοσκοβισί υπογράμμισε πως το αδιέξοδο που προέκυψε από τις ιταλικές εκλογές είναι χωρίς αμφιβολία ανησυχητικό και εξέφρασε την ελπίδα ο κεντροαριστερός Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι να μπορέσει να εκμεταλλευτεί την πλειοψηφία του στην Κάτω Βουλή για να σχηματίσει μια ισχυρή και μεταρρυθμιστική κυβέρνηση.
«Όταν το μόνο μήνυμα που φαίνεται ότι στέλνει η Ευρώπη είναι αυτό της λιτότητας, κάποια στιγμή οι πολίτες δεν μπορούν να το αντέξουν. Πρέπει να υπάρξει μια άλλη προοπτική που να υπόσχεται ότι θα υπάρξει και πάλι ανάπτυξη», τόνισε ο γάλλος υπουργός.
Από την πλευρά του, ο γάλλος υπουργός Βιομηχανίας Αρνό Μοντεμπούρ δήλωσε πως, «οι Ιταλοί απέρριψαν την πολιτική που επέβαλαν οι αγορές».
ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ online