Ads



15 Απριλίου 2013

ΕΛΛΑΔΑ ή ΕΛΛΑΔΙΤΣΑ


Γράφει ο Θεμιστοκλής Κατσαούνης
(Από το λογοτεχνικό περιοδικό ΚΕΛΑΙΝΩ, τ. 44)

Φέτος άκουσα από έναν κύριο που τυγχάνει να είναι και καθηγητής πανεπιστημίου και ιστορικός, να αναφέρει την Ελλάδα ως Ελλαδίτσα.

Οποιοδήποτε έγκυρο βιβλίο ιστορίας, γράφει πως η Ελλάδα άρχισε να λειτουργεί ανεξάρτητα από τις μεγάλες δυνάμεις, στην εξωτερική της πολιτική, από το 1912, με την κήρυξη των Βαλκανικών Πολέμων. Ίσως ο κύριος αυτός, που προέτρεπε κιόλας τους φοιτητές του να δώσουν την ψήφο τους σε συγκεκριμένο αριστερό κόμμα, ασκώντας προπαγάνδα, συμπεριφερόταν σαν να μην γνώριζε καλά το περιεχόμενο βιβλίων που προφανώς, λόγω της ιδιότητάς του, δίδασκε. Προσπαθούσε μάλιστα να δώσει να κατανοήσουν, για το ότι είναι αδύνατον οι εταίροι μας να μας πετάξουν έξω με τις κλωτσιές, από την οικονομική ένωση της Ε.Ε. Το πώς συμβάδιζε η εικόνα της Ελλαδίτσας με αυτήν την άποψη, το αφήνω στην κρίση του καθενός.

Πολλές φορές ακούω από κάποιους διανοούμενους της αριστεράς (μάλλον θα ήταν σωστότερο να γράψω ψευτοδιανοούμενους για να είμαι ακριβής), να μας συγκρίνουν με χώρες όπως το Νεπάλ, την Κούβα και την Βενεζουέλα. Θέλω να πιστεύω πως στην πραγματικότητα αγνοούν, τις συνθήκες διαβίωσης και τα επίπεδα δημοκρατίας, σε αυτές τις χώρες του «κομμουνιστικού παραδείσου».

Ένα άλλο πάλι ευτράπελο που ακούγεται ανελλιπώς τον τελευταίο καιρό είναι πως κάποιοι υπερασπίζονται την ιδέα του ότι η κακή οικονομική κατάσταση της χώρας μας, προκλήθηκε από την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Μάλλον ξεχνούν το μεγαλείο που χάρισαν εκείνες οι μέρες στον ελληνικό λαό, γράφοντας παράλληλα με χρυσά γράμματα ιστορία.

Μήπως εδώ πρέπει να ρίξουμε το λάθος και στους εαυτούς μας; Λίγο-πολύ όλοι αντιμετωπίζαμε το ελληνικό δημόσιο, ως κάτι ξένο που έπρεπε να το απομυζούμε. Ίσως τελικά αυτή να είναι η αιτία που μας οδήγησε στην σημερινή οικονομική μας κατάσταση! Όσο πλούτο και να κατέχει κάποιος, αν συνεχώς γίνεται θύμα κλοπής θα καταλήξει φτωχός. Αυτό ακριβώς συνέβη και με την Ελλάδα.

Από την φύση μου όμως ως Έλληνας είμαι αισιόδοξος για το μέλλον της χώρας. Σε κάποια χρόνια η κρίση θα περάσει, γιατί κόντρα σε όσα λέγονται έχουμε και είχαμε πολιτισμό και κουλτούρα αλληλεγγύης, αυτό φαίνεται στη μαγιά εκείνων των Ελλήνων που θα σηκώσουν και πάλι την Ελλάδα, εκεί όπου αξίζει να βρίσκεται.

ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ: Εμείς μεν, όχι απλά κλέβαμε αλλά κατακλέβαμε το κακόμοιρο το κράτος, αλλά από την άλλη και οι Ευρωπαίοι – από ταπεινά και ύποπτα ελατήρια κινούμενοι – μάς πρόσφεραν αφιλοκερδώς πλούτο, ώστε να ξιπαζόμαστε και να ξηλώνουμε κάθε παραγωγική μας μονάδα, κάθε βιομηχανία μας, κάθε καλό σ’ αυτή τη δύστυχη χώρα. Κι όσο για το αν θα ξεπεράσουμε την κρίση και σύντομα μάλιστα, εμείς δεν νιώθουμε τόσο αισιόδοξοι όσο ο αρθρογράφος.

Get our toolbar!
comments powered by Disqus
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Η Πολιτική Σάτιρα στο F/B