Ads



7 Ιουλίου 2014

Θα γίνει καλά ο Νεϊμάρ; Τι λένε οι επιστήμονες


Μετά από τον τραυματισμό στη σπονδυλική στήλη του άσου της μπάλας Νεϊμάρ, ο κόσμος ολόκληρος κρεμάστηκε στα χείλη των θεραπόντων γιατρών του προκειμένου να πληροφορείται ανά πάσα ώρα και στιγμή για την εξέλιξη της κατάστασής του.

Στη χώρα του, τη Βραζιλία, επικράτησε γενικά ένας μικρός πανικός. Τα κανάλια της αχανούς χώρας διέκοπταν το πρόγραμμά τους για να παρουσιάζουν στιγμιότυπα από κάθε σημαντική ή και ασήμαντη λεπτομέρεια: Την διακομιδή του με το ασθενοφόρο, την όμορφη νοσηλεύτρια που του έκανε την ένεση, την νοσηλεία του στο νοσοκομείο, φτάνοντας μέχρι και στο σημείο, άκουσον-άκουσον, να εμφανίσουν on camera τις ακτινογραφίες του, εν ονόματι της ενδελεχούς ενημέρωσης του τηλεθεάμονος κοινού - όπως την εννοούν εκείνοι, βέβαια!

Με βάση τις εν λόγω ακτινογραφίες του Νεϊμάρ, η διάσημη ανά το πανελλήνιον ιστοσελίδα του Δημήτρη Μάρκου, «Markos.TV», παραθέτει τη γνώμη-διάγνωση του έγκριτου συμπατριώτη μας ορθοπεδικού, κ. Θανάση Μπασδέκα:

«Είναι κατάγματα που αφορούν τις πλάγιες αποφύσεις, προεξοχές σαν φτερά που έχουν οι σπόνδυλοι πλάγια αριστερά και δεξιά των σπονδύλων της μέσης (οσφυική μοίρα). Η λειτουργία των αποφύσεων αυτών στην οσφυική μοίρα είναι η πρόσφυση των πιο δυνατών μυών της μέσης όπως οι ιερονωτιαίοι μύες και οι πρόσφυση μυών που αφορούν τα ισχία και τα πόδια. Συνεπώς, κάταγμα στην περιοχή των εγκάρσιων αποφύσεων της μέσης μπορεί να επηρεάσει εκτός από την λειτουργία της μέσης και την λειτουργία των ισχίων και των ποδιών. Πώς μπορεί να γίνει το κάταγμα των αποφύσεων αυτών: Πρόκειται για συνήθως σπάνια βλάβη γιατί οι οστικές αυτές πλάγιες προεξοχές καλύπτονται από μύες δυνατούς με πολλαπλά στρώματα. Είναι κύρια αποτέλεσμα τροχαίων ατυχημάτων, πτώσης από ύψος με στροφική κίνηση της μέσης και πιο σπάνια από άμεση πλήξη εξαιρετικά βίαια».

Και συνεχίζει ο κ. Μπασδέκας: «Ο τραυματισμός συνοδεύεται από ξαφνικό έντονο πόνο γιατί εκτός από το κάταγμα ο τραυματισμός αυτός συνοδεύεται και από απότομο αποσπαστικού τύπου σπασμό των μυών οι οποίοι προσφύονται στην εγκάρσια απόφυση που σπάει. Οι τραυματισμοί εξαιτίας της θέσης τους μπορεί να δημιουργήσουν αιμάτωμα στο γειτονικό νεφρό ή στα γειτονικά περιφερικά νεύρα με αποτέλεσμα μουδιάσματα και μυική αδυναμία προσωρινή βέβαια. Δεν οδηγούν σε παράλυση γιατί δεν είναι βλάβες που πιέζουν τον νωτιαίο μυελό στην οσφυική μοίρα.

»Διαγνωστικά διενεργούνται ακτινογραφίες και μαγνητική τομογραφία και βασικό είναι να γίνει υπέρηχογράφημα νεφρών και κοιλίας για να αποκλειστούν βλάβες από γειτονικά ζωτικά όργανα που αρκετές φορές είναι συνήθεις. Διαφορετικά, αρχικά θεραπευτικά εφαρμόζονται πλήρης ανάπαυση, παυσίπονα, μυοχαλαρωτικά και ένας κηδεμόνας (ζώνη) μέσης με μπανέλλες για σταθεροποίηση. Πολύ σπάνια οι τραυματισμοί αυτοί φτάνουν σε χειρουργική επέμβαση».

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΔΙΚΟ ΜΑΣ: Μουχλίτσα Νεϊμάρ, φτηνά τη γλίτωσες!...

Get our toolbar!
comments powered by Disqus
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Η Πολιτική Σάτιρα στο F/B