Ads



19 Μαΐου 2012

Σχεδιάζουν το ευρώ των «16»


Με τον ψυχολογικό αυτόν τίτλο και λεζάντα: «Σόιμπλε και Μπαρόζο επεξεργάζονται σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη», κυκλοφορεί αύριο η Real Money, ένθετο της εφημερίδας Real News για την οικονομία.

Και αναφέρει στη συνέχεια:

Σενάρια για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και μία ευρωζώνη των 16 χωρών-μελών στην περίπτωση που η Αθήνα δεν καταφέρει να παραμείνει στην ευρωπαϊκή οικογένεια, επεξεργάζονται προκειμένου να είναι έτοιμοι οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο, με την υποστήριξη – πρακτική και ουσιαστική – του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Από το μεσημέρι της Τετάρτης 16 Μαΐου, στις Βρυξέλλες, μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση του κολεγίου των επιτρόπων, ομάδα εργασίας υπό την καθοδήγηση και εντολή του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο εργάζεται εντατικά με αντικείμενο «τον ακριβή υπολογισμό του κόστους εξόδου της Ελλάδας για τις υπόλοιπες χώρες-μέλη της ευρωζώνης». Με βάση τις πρώιμες συζητήσεις, τα στελέχη της Κομισιόν εξετάζουν, στην περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ένα μαζικό κούρεμα των χρεών των υπόλοιπων χωρών του Νότου (Πορτογαλίας, Ισπανίας και Ιταλίας) ύψους 720 δις ευρώ (από το συνολικό τους χρέος 2,3 τρις ευρώ). Τα κεφάλαια θα δοθούν από τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM), ο οποίος, επί της ουσίας, θα δημιουργήσει μία αγορά ευρωομολόγων. Έτσι, οι τράπεζες των 16 μελών του ευρώ και 26 μελών της Ε.Ε. θα σταθεροποιηθούν, ενώ ταυτόχρονα μελετώνται πακέτα αναθέρμανσης των υπόλοιπων οικονομιών της Ευρώπης.

Κι ενώ την Τετάρτη ξεκίνησαν οι διεργασίες στις Βρυξέλλες, την επομένη, Πέμπτη 17 Μαΐου, αργία για τη Γερμανία, το υπουργείο Οικονομικών στο Βερολίνο ήταν «ανοιχτό» και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τους συνεργάτες του εξέταζαν τα σχέδια πίεσης προς την Ελλάδα, με στόχο να εγκαταλείψει το ευρώ και να «ξεπεραστεί» το νομικό κενό της ευρωπαϊκής συνθήκης. Ασφαλείς πληροφορίες της Real money αναφέρουν ότι «το Βερολίνο είναι έτοιμο να απειλήσει την Ελλάδα στον τομέα του τουρισμού (σ.σ.: ακυρώνοντας πακέτα κρατήσεων των Γερμανών στη χώρα), αλλά και στα ανοικτά εθνικά θέματα της Αθήνας».

Περισσότερα στην Real News που κυκλοφορεί...

comments powered by Disqus
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Η Πολιτική Σάτιρα στο F/B