22 Μαΐου 2012
Ο Αλέξης Τσίπρας στο Βερολίνο
Στη γερμανική πρωτεύουσα βρίσκεται σήμερα ο επικεφαλής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αλέξης Τσίπρας για επαφές με την ηγεσία της γερμανικής Αριστεράς.
Τεράστιο το ενδιαφέρον των Μ.Μ.Ε. για τη χθεσινή συνέντευξη τύπου στο Παρίσι. Μετά το Παρίσι ο επικεφαλής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αλέξης Τσίπρας επισκέπτεται σήμερα το Βερολίνο όπου θα έχει συνομιλίες με την ηγεσία της γερμανικής Αριστεράς. Στις 4 ώρα Ελλάδας θα έχει επαφές με τον πρόεδρο της Αριστεράς Κλάους Έρνστ καθώς και τον επικεφαλής της Κ.Ο. του κόμματος Γκρέγκορ Γκίζι. Όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, στις συνομιλίες αυτές ο Α. Τσίπρας θέλει να εξηγήσει στο αδελφό κόμμα τις θέσεις του για το πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόζεται στην Ελλάδα.
Πρώτος σταθμός το Παρίσι
Η αίθουσα του γαλλικού κοινοβουλίου που παραχωρήθηκε για τη συνέντευξη τύπου του Αλέξη Τσίπρα ήταν πολύ μικρή για να χωρέσει τους δεκάδες εκπροσώπους των γαλλικών και διεθνών Μ.Μ.Ε. Το ενδιαφέρον για τον 37χρονο ηγέτη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και τις θέσεις του κόμματός του ήταν μεγάλο.
«Δεν ξέρω εάν φοβίσαμε την Ευρώπη, αλλά μάλλον την ξαφνιάσαμε από ό,τι φαίνεται από την παρουσία σας εδώ», είπε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Πιέρ Λωράν και τον επικεφαλής του Αριστερού Μετώπου Ζαν Λυκ Μελανσόν. «Ίσως και αυτός να ήταν ένας από τους στόχους μας» πρόσθεσε, «να τους ξαφνιάσουμε για να δούνε κατάματα την πραγματικότητα και να συνειδητοποιήσουν ότι η κρίση του χρέους δεν είναι ένα ελληνικό πρόβλημα, αλλά αφορά όλους τους λαούς της Ευρώπης και συνεπώς πρέπει να αναζητήσουμε μια κοινή ευρωπαϊκή λύση».
«Ο πόλεμος δεν είναι ανάμεσα σε έθνη και σε λαούς»
Με αυτήν την τοποθέτηση, παρουσία των δύο άλλων πολιτικών αρχηγών της γαλλικής ριζοσπαστικής Αριστεράς, ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε τον αγώνα της Ελλάδας στο επίκεντρο των αγώνων που θα πρέπει να δώσουν οι δυνάμεις της ευρωπαϊκής Αριστεράς για έναν επαναπροσανατολισμό της Ευρώπης.
«Θέλουμε να τους κάνουμε να συνειδητοποιήσουν» υπογράμμισε, «ότι κανένας λαός δεν μπορεί να οδηγηθεί εθελοντικά στην αυτοκτονία. Αυτό που συντελείται δύο χρόνια τώρα στην Ελλάδα είναι μια, υποβοηθούμενη στο όνομα της αλληλεγγύης, αυτοκτονία του ελληνικού λαού».
Υποστήριξε στη συνέχεια ότι στην Ελλάδα, αυτό που έχει επιβληθεί δεν είναι πρόγραμμα λιτότητας, αλλά «ευρωπαϊκό πείραμα εφαρμογής σοκ, νεοφιλελεύθερων πολιτικών, που οδηγούν τη χώρα σε μια πρωτοφανή, ανθρωπιστικών διαστάσεων κρίση». Επισήμανε ότι ο αγώνας της Ελλάδας δίνεται και για λογαριασμό των Γάλλων των Γερμανών και των άλλων ευρωπαϊκών λαών, «διότι εάν το πείραμα συνεχισθεί στην Ελλάδα, θα εξαχθεί και σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες» είπε.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στον «πόλεμο» που δίνεται στην Ευρώπη, εναντίον ενός «εχθρού χωρίς πρόσωπο». «Ο πόλεμος που βιώνουμε στην Ευρώπη», είπε, «δεν είναι ανάμεσα σε έθνη και σε λαούς, αλλά έχουμε από τη μια μεριά, τις δυνάμεις της εργασίας και από την άλλη το αόρατο χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο, τις δυνάμεις των αγορών, τους τραπεζίτες, τους κεφαλαιοκράτες. Η έξοδος της Ελλάδας θα διαλύσει συνολικά την ευρωζώνη».
Για τον Αλέξη Τσίπρα, ο ελληνικός λαός είναι έτοιμος να κάνει το μεγάλο βήμα ολοκληρώνοντας «μια μεγάλη ανατροπή» στην Ελλάδα στις 17 Ιουνίου. Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου που έδωσε στο Παρίσι ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε σε πολλά από τα ερωτήματα των δημοσιογράφων των διεθνών μέσων ενημέρωσης.
Στο ερώτημα κατά πόσο υπάρχει αντίφαση στην θέση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη χωρίς όμως να αποδέχεται το Μνημόνιο, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Αντίφαση υπάρχει σε αυτούς που υποστηρίζουν ότι Μνημόνιο και ευρωζώνη μπορούν να προχωρήσουν μαζί. Η πολιτική της σκληρής λιτότητας που επιβάλλεται από το Μνημόνιο οδηγεί την Ελλάδα σε κατάρρευση χρηματοπιστωτική και μια πιθανή έξοδό της από το ευρώ. Η έξοδος όμως της Ελλάδας θα διαλύσει συνολικά την ευρωζώνη. Εμείς επειδή πιστεύουμε ότι οφείλουμε απέναντι στην Ιστορία να διατηρήσουμε τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επειδή πιστεύουμε στην ιδέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αγωνιζόμαστε για την κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη», κατέληξε.
Πηγή: Fimotro
comments powered by Disqus