Ads



19 Μαΐου 2012

Ρημάζει το Πεδίον του Άρεως

Εγκατέλειψαν το ιστορικό πάρκο της Αθήνας ενάμιση χρόνο μετά την ανάπλασή του

Το βίντεο είναι από την εποχή της ανάπλασης του πάρκου

Σε σκουπιδότοπο μετατρέπεται και πάλι το Πεδίον του Άρεως, για την ανάπλαση του οποίου ξοδεύτηκαν, πριν από λίγους μήνες, πάνω από 9,6 εκατομμύρια ευρώ. Τα σημάδια της εγκατάλειψης είναι ορατά σε κάθε βήμα πίσω από την «προσεγμένη» βιτρίνα της κεντρικής εισόδου. Σκουπίδια, μπάζα, βρόμικα νερά στις υδάτινες διαδρομές, ξεραμένα φυτά, κατεστραμμένοι παιδότοποι, νεκροί φοίνικες και σπασμένα σιντριβάνια, αλλά και χρησιμοποιημένες σύριγγες τοξικομανών συνθέτουν τις εικόνες ντροπής που παρουσιάζει το ιστορικό πάρκο της πρωτεύουσας.

Αποτέλεσμα της αδιαφορίας των αρμοδίων είναι η όαση πρασίνου των 230 στρεμμάτων στην καρδιά της Αθήνας να ρημάζει καθημερινά και οι επισκέπτες να μειώνονται ολοένα και περισσότερο. «Είναι άμεση η ανάγκη να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό, τόσο για την καθαριότητα όσο και για τη φύλαξή του. Διαφορετικά φοβάμαι ότι το Πεδίον του Άρεως δεν θα γίνει απλά χειρότερο απ’ ό,τι ήταν παλαιότερα, αλλά θα πεθάνει οριστικά», δηλώνει το μέλος της Επιτροπής Αγώνα για την προστασία του Πεδίου του Άρεως, Θοδωρής Κοκκινάκης.

Από το 2010, μετά την κατάργηση της Υπερνομαρχίας Αθηνών-Πειραιώς, υπεύθυνη για τη συντήρηση του Πάρκου είναι η Περιφέρεια Αττικής, ενώ η φύλαξή του είναι αρμοδιότητα της Αστυνομίας. Οι 12 υπάλληλοι τους οποίους διαθέτει η περιφέρεια για τον καθαρισμό του Πεδίου του Άρεως, είναι παράλληλα υπεύθυνοι και για το …Αττικό Άλσος στο Γαλάτσι, με αποτέλεσμα, όπως είναι λογικό, να μην μπορούν να ανταποκριθούν επαρκώς.

«Όταν τελείωσε η ανάπλαση έβλεπα συνεχώς υπαλλήλους που φρόντιζαν το πάρκο. Σήμερα, όμως, σπάνια πετυχαίνω κάποιον να καθαρίζει. Έδωσαν εκατομμύρια ευρώ για να καλυτερέψει η κατάσταση και τώρα, με αυτήν την εικόνα που αντικρίζουμε καθημερινά, αναρωτιέμαι γιατί το έκαναν», αναφέρει ο Μιχάλης Χατζής, ο οποίος επισκέπτεται τακτικά το πάρκο με τον εγγονό του και αντί να απολαμβάνει μια όαση πρασίνου, αναγκάζεται να περνά δίπλα από κτίσματα, τα οποία θα έπρεπε να λειτουργούν σαν τουαλέτες, αλλά έχουν μετατραπεί σε στέκι τοξικομανών.

Λίγα μέτρα από την είσοδο του πάρκου βρίσκεται μια μικρή χωματερή, η οποία συνίσταται από σωρούς από μπάζα, μέταλλα, σκουριασμένα αντικείμενα και κάθε λογής σκουπίδια. Προφανώς είναι το ίδιο σημείο όπου αδειάζονται, εκ περιτροπής, οι συνήθως ξεχειλισμένοι κάδοι απορριμμάτων του πάρκου.

Πηγή: Real News (από το αυριανό ένθετο της εφημερίδας για το περιβάλλον)

comments powered by Disqus
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Η Πολιτική Σάτιρα στο F/B