Ένα από τα πιο παράξενα έθιμα του Πάσχα, το οποίο συναντάται κυρίως στα Επτάνησα, αρχικά στην Κέρκυρα και σήμερα, με την αναβίωσή του, σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά, είναι το «σπάσιμο της στάμνας».
Συγκεκριμένα, «το σπάσιμο της στάμνας» πραγματοποιείται με την πρώτη Ανάσταση, που γίνεται ξημερώνοντας Μεγάλο Σάββατο, τότε που ο ιερέας λέει το «Χριστός Ανέστη» και οι χριστιανοί σπάνε πήλινα αγγεία ή γενικά κάνουν θόρυβο με όποιον τρόπο μπορούν για να διώξουν το κακό του θανάτου.
Στην Κέρκυρα, το έθιμο λαμβάνει χώρα, γύρω στις 11:00 με 12:00 το μεσημέρι, αμέσως μόλις ακουστεί η δεύτερη καμπάνα που σημαίνει την πρώτη Ανάσταση, και από τα τριώροφα και τετραώροφα κτήρια, οι πιστοί ανοίγουν τα παραθύρια και «αμολούνε τους γεμάτους μπότηδες (=στάμνες με δυο χερούλια)» στο δρόμο, οι οποίοι σπάζοντας κάνουν, λόγω του βάρους απ’ το νερό, μεγάλο κρότο. Με την εθιμική αυτή πράξη πιστεύουν ότι γίνονται συμμέτοχοι στην Ανάσταση του Χριστού και συγχρόνως πατούν τον θάνατο.
Έχουν ειπωθεί πολλά για την έλευση του εθίμου, που άλλοι το θεωρούν ξενικό και άλλοι, πως είναι αρχαιοελληνικής προέλευσης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ