Ads



12 Μαΐου 2012

Η παρέμβαση του Μίκη Θεοδωράκη (απομαγνητοφωνημένο το κείμενο)


Εξαιρετικά βαρυσήμαντο ήταν το μήνυμα που πέρασε ο μεγάλος μας μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, κατά την απρογραμμάτιστη παρέμβασή του, χτες το πρωί στην τηλεόραση του Αντένα, στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη.

Μεταξύ άλλων διαμείφθηκαν τα εξής:

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θέλω να πω ότι, σαν Έλληνας πολίτης απορώ γιατί, σ’ αυτές τις αμέτρητες συζητήσεις που γίνονται στα κανάλια, δεν άκουσα από κανέναν τη λέξη «Εθνική Ανεξαρτησία».

Απευθύνομαι λοιπόν στον αξιότιμο κύριο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, που το πρώτο του χρέος είναι η υπεράσπιση της Εθνικής Ανεξαρτησίας, για να τού θυμίσω ότι ο κυριότερος λόγος καταδίκης από τον ελληνικό λαό των μνημονιακών κομμάτων είναι το γεγονός ότι παραδώσανε την Εθνική μας Ανεξαρτησία, και άλλα πολλά, στους ξένους χωρίς να έχει προηγηθεί στρατιωτική ήττα, πράγμα πρωτοφανές! Δίνοντας έτσι το δικαίωμα στους ξένους, και ιδιαίτερα στους Γερμανούς, να μας απειλούν και να μας καυτηρίζουν.

Το γεγονός αυτό νομίζω ότι θέτει τις κόκκινες γραμμές, που θα πρέπει πρώτος εσείς, κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, να σεβαστείτε κατά τη συζήτηση των Πολιτικών Αρχηγών. Η Ιστορία, μας βλέπει όλους και προπαντός εσάς τους εκπροσώπους του λαού και θα είναι αμείλικτη, τόσο απέναντι σ’ αυτούς που καταπάτησαν το ιερότερο αγαθό ενός λαού, όσο και για όσους δεν θα λάβουν σοβαρά υπόψη αυτή την κατάφωρα προδοτική ενέργεια που προσβάλλει τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς που θυσιάστηκαν ως σήμερα υπερασπιζόμενοι την ανεξαρτησία της πατρίδας μας, αυτό το ανώτατο αγαθό ενός λαού…

Και σας προειδοποιώ ότι, αν τολμήσουν να κυβερνήσουν ξανά αυτοί που μόλις χτες τιμωρήθηκαν τόσο σκληρά από τον κυρίαρχο λαό μας, η οργή του θα λάβει μορφές ανεξέλεγκτες, δεδομένου ότι δεν θα δεχτεί την νέα ακόμα πιο προσβλητική ενέργεια που θα γίνει σε βάρος της ηθικής και πατριωτικής του ακεραιότητας.

Αυτά ήθελα να σας πω ως ένας απλός Έλληνας πολίτης και πατριώτης.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Θεοδωράκη, να πάμε τώρα σε Εκλογές ή σε κυβέρνηση συνεργασίας;

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ο λαός δεν έδωσε εντολή για κυβέρνηση – φαίνεται καθαρά αυτό. Ο λαός, με αυτές τις επιλογές, είπε ένα καθαρό «όχι» στα μνημονιακά κόμματα και μισό «ναι» στους άλλους, στις άλλες δυνάμεις. Λοιπόν, το μόνο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι, να πάμε σε Εκλογές για να ξεκαθαρίσει και ο λαός πού θα πει το «ναι». Δηλαδή, το «ναι» το είπε μεν στις αντιμνημονιακές δυνάμεις, αλλά μισό «ναι» ήταν αυτό. Εγώ θέλω ένα «ναι» ολόκληρο, καταλάβατε; Το «όχι» του, ήταν απόλυτο.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Την προηγούμενη φορά δεν πήρατε θέση, δεν στηρίξατε κανένα από τα κόμματα τα οποία ήταν στις Εκλογές· θα το κάνετε και σ’ αυτές τις Εκλογές, αν γίνουν;

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σ’ αυτές τις Εκλογές που θα γίνουν, επειδή το κλίμα άλλαξε άρδην, θα πάρω οπωσδήποτε μέρος – πώς και με ποιον τρόπο και με ποιους, θα το ανακοινώσω όταν θα έρθει η ώρα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα είναι και ενεργός ο ρόλος σας; Δηλαδή θα είσαστε και υποψήφιος;

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πρωτοπόρος θα είμαι! Στην πρώτη γραμμή.

comments powered by Disqus
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Η Πολιτική Σάτιρα στο F/B