Ποιητής-λογοτέχνης, διδάσκαλος Α΄βάθμιας Εκπαίδευσης
Η Σβάστικα είναι το κατ' εξοχήν σύμβολο της κοσμικής εξέλιξης. Είναι μια απεικόνιση που απαντάται σε πολλούς ναούς της Ινδίας, του Θιβέτ, της Κίνας και άλλων χωρών Ινδουιστικής και Βουδιστικής επιρροής (και είναι το κυρίαρχο σύμβολο του εσωτερικού Βουδισμού). Επιπλέον, βρίσκεται στις παραδόσεις των Νορδικών λαών και της προκολομβιανής Βορείου και Νοτίου Αμερικής.
Η Αγγλική και Γερμανική λέξη Σβάστικα (Swastika) προήλθε από την Σανσκριτική λέξη: Svastikah, που σημαίνει «όντας τυχερός». Το πρώτο μέρος της λέξης, SVASTI-, μπορεί να διαιρεθεί σε δυο κομμάτια: SU- (καλός, καλά), και -ASTI- (είναι). Το μέρος -ASTIKAH απλά σημαίνει «όντας».
Στην αρχαία Ελλάδα το σύμβολο, λόγω του σχήματός του πήρε το όνομα του ποταμού Μαιάνδρου και χρησιμοποιήθηκε εκτός από ιερουργικούς σκοπούς και στο διάκοσμο των δημόσιων κτηρίων και ναών. Επίσης απαντάται σε βασιλικούς χώρους καθώς πίστευαν ότι έφερνε γούρι και καλή τύχη. Στο σημείο αυτό όμως να διευκρινίσουμε ότι το Ελληνικό σύμβολο του Μαιάνδρου δεν έχει σχέση με τη χιτλερική σβάστικα. Με μία εξερευνητική ματιά θα διαπιστώσει κανείς πως το σύμβολο των ναζί είναι αντίστροφο εκείνου της Ελληνικής φιλοσοφίας. Είναι αριστερόστροφο κι όχι δεξιόστροφο με αποτέλεσμα η μορφή του να σημαίνει στη γλώσσα του συμβολισμού το αντίθετο νόημα. (Τα της φοράς θα αναλύσουμε στην πορεία).
Η σχέση της σβάστικα, με την απεικόνιση του λαβύρινθου και μάλιστα του κρητικού, είναι αρκετά διαδεδομένη.
Το πανάρχαιο αυτό ιερό σύμβολο, εμφανίζεται, πρώτα στον αιγυπτιακό πολιτισμό και, αμέσως μετά, ή συγχρόνως, στον μινωϊκό. Οι ακτίνες-αγκύλες του αγκυλωτού σταυρού – 4 με 5, ανάλογα – απεικονίζουν ακριβώς, ειδικά στον μινωϊκό πολιτισμό, το πολύπλοκο σχήμα του λαβύρινθου, με την πραγματική ή την αλληγορική του έννοια. Δηλαδή, είτε την μορφή του δαιδαλώδους τεχνητού έργου που όλοι γνωρίζουμε είτε αυτήν της πραγματικής πνευματικής αναζήτησης.
Μία απ’ τις παλαιότερες γνωστές Σβάστικες βρέθηκε σε μια παλαιολιθική σπηλιά και ζωγραφίστηκε τουλάχιστον 10.000 χρόνια πριν. Σχεδόν 2.000 χρόνια πριν, όταν ο Βουδισμός μεταδόθηκε από την Ινδία στην Κίνα, και οι Κινέζοι δανείστηκαν την Σβάστικα και την έννοια της τύχης που κουβαλούσε. Στην Κίνα η Σβάστικα θεωρείται πως είναι Κινέζικος χαρακτήρας και διαβάζεται «Γουάν» («Wan») στα Μανδαρινικά. Επίσης, πιστεύεται πως είναι ισοδύναμος με έναν άλλο Κινέζικο χαρακτήρα με την ίδια προφορά, που έχει τις εξής σημασίες: «Δέκα χιλιάδες, μεγάλος αριθμός, όλα».
Η δεξιόστροφη σβάστικα συμβολίζει την ζωή και ονομάζεται με το ινδικό όνομα «σβάστικα». Η αριστερόστροφη συμβολίζει τον θάνατο σύμφωνα με την ανατολίτικη παράδοση και ονομάζεται κανονικά «σωβάστικα».
Όμως ο Χίτλερ και οι Ναζί μετέτρεψαν τη σβάστικα από σύμβολο τύχης και ειρήνης σε σύμβολο μίσους κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και μιας και οι μνήμες απ’ τον πόλεμο αυτό είναι φρέσκιες, αποτελεί σήμερα ίσως το πιο μισητό σύμβολο της ιστορίας.
Όπως προαναφέραμε, στην αρχαία Ελλάδα το σύμβολο, λόγω του σχήματός του πήρε το όνομα του από τον ποταμό Μαίανδρο και – εκ πρώτης – δεν έχει σχέση με τη χιτλερική σβάστικα αφού το σύμβολο των ναζί είναι αντίστροφο εκείνου της Ελληνικής φιλοσοφίας. Είναι αριστερόστροφο κι όχι δεξιόστροφο με αποτέλεσμα η μορφή του να σημαίνει στη γλώσσα του συμβολισμού το αντίθετο νόημα. Κι εδώ εντοπίζουν, χαριτολογώντας, οι σύγχρονοι γνώστες και αποσυμβολιστές την αποτυχία του χιτλερικού κινήματος και το αποτέλεσμα του πολέμου… Άλλωστε και ο ίδιος ο Χίτλερ είχε ασχοληθεί με το σύμβολο αρκετά, και φαίνεται να μυήθηκε από άλλους, οι οποίοι στη συνέχεια αποτέλεσαν τους έμπιστους συμβούλους του και μαζί τους ίδρυσε το «τάγμα της Θούλης.
Άξιοι λόγου είναι και οι τέσσερις βραχίονες της «σβάστικας», οι οποίοι ουσιαστικά την διαφοροποιούν από το σύμβολο του σταυρού. Και είναι εκείνοι οι οποίοι δηλώνουν τη φορά του συμβόλου (δεξιόστροφο - αριστερόστροφο). «Τα συνεπλεκόμενα στοιχεία της Φύσης» ή η ύλη σε όλες της τις μορφές και οι ιδιότητες αυτών.
Και τώρα το κομβικό σημείο της υπόθεσης: «Μαντέψτε ποια σβάστικα υιοθέτησε η Χρυσή Αυγή». Το βρήκατε;